Kanal tedavisi neden yapılır sorusu, dişlerinde derin ve şiddetli çürükleri olanlar tarafından merak edilir. Çürükler ve benzer diş rahatsızlıklarında farklı tedavi seçenekleri gündeme gelir. Uygulanan seçeneklerdeki temel hedef, dişlerin kurtarılması ve çekilmesinin engellenmesidir. Bu noktada kanal tedavisi etkili sonuçlar vermesiyle dikkat çeker. Peki, kanal tedavisi neden yapılır? Hangi durumlarda tercih edilir?
Contents
Kanal Tedavisi Nedir?
Kanal tedavisi, dişin en iç tabakasında oluşan enfeksiyon veya buraya kadar ilerleyen çürüklerde uygulanır. Dişin en iç tabakası olan pulpa dokusunda meydana gelen enfeksiyonlar, dişin tamamen kaybedilmesine neden olabilir. Bu riskin engellenmesi için pulpa dokusunun tamamen çıkarılması ve oluşan boşluğun özel bir dolgu malzemesi ile kaplanması gerekir.
Tedaviyle enfekte olan bölüm tamamen çıkarılır ve burada yer alan sinirler ve damarlar çıkarılır. Dişin için tamamen boşalsa da kaybedilmesi engellenir. Ayrıca kanal tedavisi sonrası kırılma riski de artar. Fakat bahsedilen bu olumsuzluklara rağmen ortaya çıkan sonuç, diğer tedavilere kıyasla çok daha iyidir. Doğal dişler kaybedilmez, işlevsel ve estetik problemlerin ortaya çıkmasına izin verilmez.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisi sırasında izlenen bazı adımlar vardır. Söz konusu adımlara ilişkin detaylar, aşağıda yer alan tabloda kısaca özetlenmiştir:
Adım | Açıklama |
Muayene | İlk aşamada hastalar muayene edilir. Gerekli görülmesi durumunda diş röntgeni çekilir ve çürüğün köklere kadar ilerleyip ilerlemediğine bakılır. |
Anestezi | İşlem lokal anestezi altında yapılır ve sadece ilgili bölge uyuşturulur. |
Kanal Kök Hazırlığı | İlk olarak dişin üst kısmı kesilir ve iç tabakaya ulaşılır. Pulpa dokusu, sinirler ve damarlar tamamen temizlenir. En ufak bir sinir, damar ve enfeksiyon kalıntısı kalmamasına özen gösterilir. |
Dolgu | Dolgu öncesinde kanallar sterilize edilir. Ardından hiçbir boşluk kalmayacak şekilde kök kanalları doldurulur. Isırık kontrolü ile dişlerdeki hizalama ve kapanış ayarlanır. Böylece tedavi tamamlanır. |
Tedavi çoğunlukla tek seansta yapılır. Karmaşık ve şiddetli enfeksiyon durumunda ikinci seansa ihtiyaç duyulur. İlk aşamada dişin içi detaylı olarak temizlenir ve enfeksiyon varsa düzelmesi beklenir. Dolgu ise kanal tedavisi 2. aşama ile tamamlanır. Ayrıca hastaların durumuna göre son aşamada dolgu veya kuron seçeneklerinden biri tercih edilir.
Kanal Tedavisi Neden Yapılır?
Kanal tedavisi neden yapılır sorusunun farklı yanıtları vardır. Sağlıksız dişe kanal tedavisi yapılan durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
1 – Derin Çürükler
Dişin iç kısmına kadar ilerleyen derin çürükler, pulpa dokusunun enfekte olmasına yol açar. Enfekte olan bölüm ise diş köklerinin hızlı şekilde çürümesine ve işlevine kaybetmesine neden olabilir. Söz konusu durum, kanal tedavisi neden yapılır sorusunun en yaygın yanıtıdır.
2 – Çatlaklar
Dişin yapısı, köklerinin hava almasını engeller. Ancak oluşan çatlak ve kırıklar, bu işlevin kaybedilmesine yol açar. Köklerin hava alması ise çürüme riskini ciddi anlamda artırır. Bu tip durumlarda doğru tedavi ile köklerin yeniden dış ortamdan izole edilmesi hedeflenir. Söz konusu hedefe ulaşma noktasında en etkili yöntem kanal tedavisidir. Çatlak ve kırıklar, kanal tedavisi neden yapılır sorusunun bir diğer önemli nedenidir.
3 – Renk Değişimleri
Pulpanın hasar alması durumunda farklı belirtiler ortaya çıkar. Renk değişimi de bunlardan biridir. Söz konusu belirti ortaya çıktığında diş hekimi tarafından kanal tedavisi yapılmasına ve dişin içinin tamamen temizlenerek doldurulmasına karar verilebilir. Burada temel nokta, renk değişiminin pulpa dokusundan kaynaklı olmasıdır. Örneğin; diş eti rahatsızlıklarından kaynaklı renk değişimlerinde farklı yöntemlere başvurulur.
4 – Diş Ağrısı
Her ne kadar enfeksiyon ve çürüklerin belirtisi konumunda olmasına karşın diş ağrısı da kanal tedavisi neden yapılır sorusunun yanıtları arasında yer alır. Oluşan ağrının nedenine bağlı olarak hastalara farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Kanal tedavisi de bu noktadaki seçenekler arasındadır. Şiddetli ağrı, çoğunlukla bu yöntemi gerektirir.
5 – Alternatif Çözüm Olmaması
Kanal tedavisi, dişin içinin tamamen boşaltılmasını içerdiğinden ilk seçenek olarak değerlendirilmez. Ancak farklı bir çözüm seçeneğinin olmaması ve dişin çekilmekten kurtarılması için bu yönteme başvurulur. Dolayısıyla kanal tedavisi neden yapılır sorusunun yanıtları arasında alternatif çözüm yetersizliği de vardır.
Kanal tedavisi neden yapılır sorusunun farklı yanıtları vardır. Ancak bunların tamamında temel nokta, pulpa dokusunda meydana gelen enfeksiyon (iltihaplanma) ve enfeksiyon riskidir.
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Tedavi süresi, hastanın durumuna ve doktorun deneyimine bağlı olarak farklılık gösterir. Ancak genel itibariyle süreç ortalama olarak 30-45 dakika arasında tamamlanır. Ayrıca bazı vakalarda tedavi iki seans olarak planlanır. İlk seansta dişin içi boşaltılır ve geçici dolgu yapılır. İkinci seansta ise dolgu yapılır.
Başarısız Kanal Tedavisi Nasıl Anlaşılır?
Başarısız kanal tedavisi, farklı semptomlarla kendisini belli eder. Yaygın olarak görülen semptomlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
- Şiddetli ağrı
- Dişlerde belirgin şekilde hissedilen hassasiyet
- Şişlik
- Diş etinde renk değişikliği
- Kötü ağız kokusu
- Apse oluşumu
Söz konusu belirtilerin ortaya çıkması ve bunların giderek şiddetlenmesi, bir şeylerin yolunda olmadığını gösterir. Bahsedilen belirtilerin fark edilmesinden sonra zaman kaybedilmeden tedaviyi uygulayan doktorla iletişime geçilmelidir.
Kanal Tedavisi Fiyatları
Kanal tedavisi fiyat seviyesi üzerinde etkili olan çok sayıda faktör olup, bunların etkileri nedeniyle rakamlar değişkenlik göstermektedir. Doktorun deneyimi, işlemin karmaşıklığı, kliniğin konumu, kullanılan malzemeler ve ek tedaviler gibi etkenlere bağlı olarak fiyatlar değişmektedir.
İstanbuldental, kanal tedavisi ve diğer diş tedavileri ile ilgili deneyimli hekimlere sahiptir. Modern ekipmanlar ve gelişmiş yöntemlerle uygulanan tedavilerde uygun fiyat avantajı sunmaktadır. Kanal tedavisi neden yapılır sorusunun yanıtı ve fiyatlarla ilgili detaylı bilgi almak için dilediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz.
Kanal Tedavisi Neden Yapılır Konusu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kanal tedavisi neden yapılır konusu ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Kanal Tedavisi Acıtır Mı?
Tedavi, lokal anestezi altında uygulanır ve bu sayede hastalar herhangi bir acı duymazlar. Tedavinin ardından ise kısa süreli hassasiyet ve hafif seviyede ağrı olabilir. Ancak bunlar çok kısa bir süre içinde kendiliğinden geçer.
2 – Kanal Tedavisi Neden Yapılır?
Derin çürükler, enfeksiyon, çatlaklar, kırıklar ve pulpa dokusunun iltihaplanması kanal tedavisinin başlıca uygulanma nedenleridir.
3 – 1 Diş Kanal Tedavisi Kaç Dakika Sürer?
Tedavi süresi çoğunlukla 30-45 dakika arasındadır. Ancak doktorun deneyimi, dişin konumu ve problemin karmaşıklığına bağlı olarak tedavi süresi farklılık gösterir.
4 – Kanal Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Kanal tedavisinin ardından ağız hijyenine büyük bir özen gösterilmelidir. Fırça ve diş ipi ile ağızda bakteri ve çürük oluşum riski ortadan kaldırılmalıdır. Ayrıca tedavi edilen dişe çok fazla baskı yapmamaya da özen gösterilmelidir.
5 – Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
Sorunun kanal köklerine kadar ilerlemesi veya bu yönde bir risk oluşması durumunda kanal tedavisine başvurulur. İlgili yöntem ile dişlerin kurtarılması hedeflenir.